AVANTI - Program wspierania kobiet poszukujących pracy na różnych etapach rozwoju zawodowego. Projekt realizowano w ramach programu "Rozwój społeczeństwa obywatelskiego" Phare 2001. Jego celem było zwiększenie szans bezrobotnych kobiet z małych miejscowości poprzez przygotowanie ich do większej aktywności zawodowej, pobudzenie ducha przedsiębiorczości i ukierunkowanie tak, aby mogły świadomie odkrywać możliwości, jakie niesie ze sobą proces integracji europejskiej. Jednym z zadań projektu było również wzmocnienie pozycji kobiet w życiu społecznym i gospodarczym województwa pomorskiego poprzez przełamywanie barier i uprzedzeń, charakterystycznych zwłaszcza dla małych miejscowości, a także dla przedsiębiorstw działających na terenie regionu. Głównym realizatorem projektu było Stowarzyszenie "Wolna Przedsiębiorczość" z Gdańska, natomiast Fundacja Gospodarcza uczestniczyła w nim jako partner. Projekt był realizowany od lutego do czerwca 2004 r.